Rondreis Amerika: van Chicago naar San Francisco

In 2012 maakte Pauline met haar partner een rondreis Amerika in een camper. Hier volgt haar 4-delige reisverslag dat ze aan reisfavoriet.nl doneerde. Dank je wel Pauline!

Deel 1: Chicago – Lawton

We vlogen naar Chicago (Illinois), om daar een nachtje in het Best Western hotel bij te komen. Vervolgens werden we met een shuttle(busje van bv. het hotel) naar Middlebury (Indiana) gebracht. Naar de firma Coachmen waar RoadBear zijn huurauto’s laat maken. Wij mochten een gloednieuwe RV (Motorhome) van ruim 7 meter van daar naar San Francisco brengen. Onze reis zou gaan door 9 staten, langs 4 enorme rivieren, 3 gebergten, vele indianenstammen waaronder 4 waar we contact mee wilden. Bijna 4200 afgelegde mijlen.

Het is een ongelofelijke reis geworden waarin we iedere dag avonturen hebben beleefd.

rondreis amerika reis usa - amish geparkeerde buggyZo kwamen we de eerste dag door de Amish dorpen. Hier is het leven (veelal Duits) stil blijven staan. Mensen lopen er rond zoals je ziet in de serie “het kleine huis op de prairie” met hun mutsen, schorten, gebreide kousen en veel kinderen per gezin. Hier wordt al het overbodige geweigerd. Althans in theorie. Maar om een voorbeeld te noemen. Men heeft geen telefoon in huis, maar wel delen een aantal gezinnen een telefoon die buiten het huis in een huisje staat voor noodgevallen. Hier rijdt men rond in kleine huifkarretjes (buggy’s) met een muilezel ervoor. Bij de supermarkten zijn daar aparte parkeerplaatsen voor en ook zijn er langs de wegen geen fietspaden, maar wel paden voor de buggy’s.

rondreis amerika usa reis - uitzicht op de mississippi - de op 1 na grootste rivier van de verenigde statenRichting St. Louis (Missouri). Ik wilde de Mississippi zien. Ol’ man River. Wat een pracht. Deze brede rivier die zich machtig door het landschap kronkelt en op een bepaald moment samenkomt met de Missouri, ook geen kleine jongen. Langs de rivier vind je een uitkijktoren waar je naar boven kunt met de lift en een goed weids uitzicht hierover hebt.

Joplin (Oklahoma), de stad die in 2011 werd getergd door tornado’s. Over tornado-alley gesproken. Hier heeft een flinke tornado een brede laan met huizen aan beide kanten over een halve kilometer versplinterd, evenals bomen en lantaarnpalen. Her en der is de bouw opgestart maar volgens een inwoner zijn de mensen nog in shock. Ze weten niet goed of ze nu wel opnieuw moeten bouwen.

Tahlequah. Trail of tears. Cherokee heritage museum. Een leuk museum met een droevige achtergrond. Na een verschrikkelijke tocht door de barre winter kwamen hier de Cherokee, een landbouwersvolk, aan om opgesloten te worden in het reservaat. Honderden hebben onderweg het leven gelaten. Het was namelijk een abnormaal strenge winter. Hier werden ze ingekwartierd in een rondreis amerika usa reis Lawton het graf van apche opperhoofd Geronimohouten hut, mochten wat grond bewerken en hadden een geitje of iets. Er staat een schooltje en uiteraard een kerkje. Dat is het dan. De gevangenen hadden het hier beter.

Door naar Lawton. Een bezoek aan het graf van Geronimo. Het dappere Apache-opperhoofd dat zo lang mogelijk vrij heeft weten te blijven in de hoop zijn volk te kunnen bevrijden. Het is er niet van gekomen. Hier ligt hij, met op zijn graf het beeld van een arend en ervoor liggen munten, een sigaret en een zilveren armband. Naast hem ligt zijn familie waarvan het jongste graf dateert uit 1975.

Hierna gingen we door het gebied van Comanche indianen en ook hun heritage-centrum hebben we bezocht. s’Nachts hadden we een prachtig plaatsje in een State-park. Een aanrader. Er is altijd iemand aanwezig die toezicht houdt en er is stroom en water. Vaak de mooiste plekken en niet duur. Het landschap was hier: enorme vlakten omzoomd door bergen. De Great Plains. Waar de Comanche vroeger jaagden op bizons.

Helaas betrok het enorm bij zonsondergang. Dat gaf voor de camera natuurlijk prachtige plaatjes, maar de donkere wolk die aankwam bleek geen nacht te zijn, maar een wolk met tornado-power. Die nacht heeft hij heel wat schade aangebracht in Fort Worth en Dallas. Gelukkig gingen wij de andere kant op.

usa reis rondreis amerika - tornado die schade aanrichtte in Fort Worth en Dallas

Dit was deel 1 van het 4-delige reisverslag rondreis Amerika.

Vond je dit verslag leuk of interessant, laat het Pauline weten door even op “vind ik leuk” te klikken, deze pagina te delen, of door een reactie achter te laten.

Gebruik de pagina knoppen hieronder om de volgende delen te lezen.


Tags:  

Leave a Reply