Gratis e-cards sturen met je eigen foto – leuk en persoonlijk!

Gratis e-cards sturen met je eigen foto – leuk en persoonlijk!

E-cards versturen is enorm populair. Een e-card is makkelijk, leuk om te sturen en te ontvangen, en het is vooral… gratis. En daarom leek het me een goed idee om een e-card mogelijkheid op reisfavoriet.nl te zetten die gericht is op reizen en vakantie. Inmiddels wordt die ook veel voor feestdagen, uitnodigingen, verjaardagen en andere gelegenheden gebruikt… erg leuk!

Bij veel e-card aanbieders kun je alleen maar kiezen uit bestaande kaarten. Het wordt veel persoonlijker als je jouw eigen mooie, coole, bijzondere of grappige (vakantie)foto als e-card kunt versturen en dat is precies wat je met onze “ecard maker” kunt doen.

Kort overzicht en meteen een ecard maken: stuur e-card.

E-card naar meerdere ontvangers

Je kunt de ecard naar meerdere ontvangers sturen, waarbij je wel 1 algemene ontvangernaam moet gebruiken, bijv. “vrienden”. Wil je meerdere e-cards sturen met telkens 1 ontvanger, dan is daar een hulpmiddel voor: na het versturen van een kaart verschijnt een knop waarmee je het formulier met de ecard gegevens opnieuw opent. Pas deze naar wens aan, voeg nieuwe ontvangernaam en emailadres toe en verstuur. Er wordt nu een nieuwe ecard gemaakt.

Op het formulier is tevens een importeerfunctie aanwezig om makkelijk ontvanger adressen toe te voegen vanuit gmail, hotmail, yahoo, etc. Dit is experimenteel en gaat voorlopig nog via een aparte pagina, maar werkt verder prima.

Je kunt dus alle vrienden die je geen echte kaart stuurt toch gemakkelijk en gratis een (vakantie)groet brengen. Bovendien is dit veel persoonlijker en veiliger dan een “ik ben op vakantie” bericht via social media. Want hoe goed ken jij al jouw (vrienden van) vrienden die dat ook kunnen lezen? Om nog maar te zwijgen van buitenstaanders met interesse in dit soort informatie.

E-cards met creatieve mogelijkheden

Met een ecard van reisfavoriet is het mogelijk om tekstgrootte, lettertype, achtergrond en  KLEU naar wens aan te passen met knoppen bovenaan het bericht gedeelte op het ecard formulier.

Ook is het mogelijk om een achtergrondplaatje te kiezen. Er is keuze uit 150 afbeeldingen in diverse thema’s en er worden regelmatig nieuwe toegevoegd. Voor de voorgrond (waar de kaarttekst en afbeelding op staat) zijn diverse motiefjes beschikbaar en je kunt deze ook deels transparant maken zodat de achtergrond een beetje doorschijnt.

Kaartfoto uploaden en bewerken

Met de nieuwe uploader kun je niet alleen foto’s vanaf jouw apparaat uploaden, maar ook van het internet. Bijvoorbeeld vanaf een clouddienst als de afbeelding openbaar is gedeeld, of gewoon een leuk plaatje die je op het internet hebt gevonden. Tijdens het uploaden kun je bovendien een uitsnede maken, zodat je alleen het beste gedeelte toont.

Verder zou het leuk zijn als je teksten, plaatjes en andere versieringen op jouw kaartfoto kunt plakken. Ik heb lang gezocht naar een foto editor met veel creatieve mogelijkheden en gemakkelijk bediening, dus zonder eindeloos veel opties en knopjes. Ook moest het mogelijk zijn om de bewerker in de website te plaatsen en zonder installatie te gebruiken. Per juli 2015 is dit mogelijk met de geintegreerde fotobewerker van Aviary (onderdeel van Adobe creative cloud). Test de vele mogelijkheden op de E-card pagina.

E-card op je mobiel

Nog een vereiste was dat het bewerken ook met een smartphone mogelijk is, zodat je zelfs “op het strand” een foto kunt bewerken. Standaard was de editor helaas niet geschikt voor kleinere schermen, maar ik heb hem aangepast zodat deze nu wél op mobiel en tablet is te gebruiken. De styling is gewijzigd zodat de editor zich aan jouw scherm aanpast. Daarnaast was veel programmeerwerk nodig om de menu’s correct te laten verschuiven. Ik kan hier wel 10 pagina’s over vol schrijven, maar ik hou het kort door te zeggen dat het een enorme klus was, die hopelijk een waard is.

Wat nog niet gelukt is, is om de afbeelding goed te kunnen schalen, want het fotovak met tekenlaag en zoom is erg complex. Daarom is op kleinere schermen onder de zoomknop een extra knop geplaatst. Deze opent een menu met pijltoetsen, waarmee je de afbeelding kunt verplaatsen of in volledig scherm kunt bekijken. Overigens is er ook een app versie beschikbaar van Aviary.

Tips voor het bewerken van je e-card foto

  • de maximale hoogte en breedte van de e-card foto is 1000 pixels. Meer dan voldoende voor zowel een liggende (landschap) als staande (portret) foto. Te grote foto’s worden automatisch verkleind. Als je een uitsnede maakt met de uploader, dan worden eerst de overtollige delen verwijderd. Pas daarna zal de afbeelding zonodig worden verkleind.
  • Je kunt plaatjes met bewegende beelden (gif animaties) uploaden en gebruiken in de ecard. De foto editor werkt echter niet met bewegende beelden en zal deze omzetten naar een stilstaand beeld.
  • Zoek je een (web) app met nog meer mogelijkheden? Kijk dan eens naar Pixlr. Voor desktops is er Pixlr Express, dat meer stickers en effecten biedt. Voor mobiel is er o.a. de autodesk Pixlr app. Wil je geanimeerde foto’s maken, dan kun je dat met Online image editor doen.

Veel plezier met het maken van je e-card!

1 Reactie

janssen 15-12-2017, 13:17

kerstkaarten

Reageer

Laat een reactie achter