Oktoberfest
Ieder jaar vanaf de tweede helft van september tot de eerst zondag van oktober viert Duitsland een evenement genaamd oktoberfest, ook wel bekend als het bierfestival van München. De bierfestivals zijn 16-daagse evenementen waar diverse soorten bier worden aangeboden aan de bezoeker, zowel gratis om te proeven, als voor de verkoop. De bierfeesten worden niet alleen in Duitsland gehouden, maar ook in vele andere landen. Echter, het oktoberfest in München, Duitsland is bekend als het grootste jaarlijks gehouden bierfestival ter wereld.

Oktoberfest

Wanneer is Oktoberfest?

Oktoberfest begint traditioneel op de 1e zaterdag na 15 september en eindigt doorgaans de 1e zondag van oktober. Als de laatse zondag voor 3 oktober valt, dan wordt het feest met 1 of 2 dagen verlengd tot 3 oktober, de duitse dag van de eenheid.

Oktoberfest 2020 is afgelast vanwege de cororapandemie

Oktoberfest 2021 wordt gehouden van zaterdag 18 september 2021 t/m zondag 3 oktober 2021

Oktoberfest 2022 wordt gehouden van zaterdag 17 september 2022 t/m maandag 3 oktober 2022

Oktoberfest 2023 wordt gehouden van zaterdag 16 september 2023 t/m dinsdag 3 oktober 2023

Oktoberfest geschiedenis
Het bierfeest Oktoberfest is 1 van de grootste volksfeesten ter wereld en wordt bezocht door niet minder dan 6 miljoen mensen uit alle landen. Het bierfestival in München begon in 1810 ter viering van de bruiloft van koning Ludwig I en prinses Theresia van Saksen. Sindsdien is het festival (vrijwel) jaarlijks gehouden door de inwoners om een goede stemming te brengen in de stad. Tijdens het oktoberfest wordt alleen bier geschonken gebrouwen in München. Het bier is afkomstig van 6 bekende brouwerijen, maar sommige inwoners brouwen hun eigen bier. Deze bevat doorgaans meer alcohol, smaakt sterker en de kleur is gewoonlijk donkerder dan normaal. Het bier wordt geserveerd in een 1-liter bierpul. Tijdens de opening van het feest wordt het eerste vat geslagen door de burgemeester en overhandigd aan de minister-president van Beieren die het bier als eerste drinkt.

Oktoberfest traditionele opening

Oktoberfest viering

Vanwege het sterke bier dat wordt geserveerd op het festival worden sommige mensen ziek tijdens het feestvieren. Om problemen te voorkomen worden enkele medische tenten opgezet om zieken op te vangen. Verder is er veel plezier en opwinding op het festival waardoor het onmogelijk is voor bezoekers om een gezellig praatje te houden zonder te schreeuwen. Om het feest ook aantrekkelijk te maken voor ouderen en families is in 2005 een rustig concept geintroduceeerd waarbij er voor 18:00 uur langzame, traditioneel rustige muziek wordt gespeeld.

Aangezien bier alom bekend is en deel is van culturen overal ter wereld, zijn de bierfeesten nooit saai. Vele mensen komen er om nieuwe en unieke bieren te proeven of gewoon om de brouwers te ontmoeten. Als je in september vakantie hebt, of een weekendje weg wilt, is het de moeite waard om het Oktoberfest in Munchen te bezoeken.

Houd er wel rekening mee dat het aantal vrije hotelkamers voor oktoberfest in München snel zal dalen en de prijzen zullen omhoog schieten. Wil je het beroemde bierfeest bezoeken, zorg dan dat je op tijd een hotelkamer boekt, bijvoorbeeld via booking.com

Veel plezier op het Oktoberfest!

Reageer via facebook